AOP ΣΤΗ ΠΙΣΙΝΑ
ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ (ADVANCED OXIDATION PROCESS)
Οι προκλήσεις για την εξάλειψη των τοξικών χημικών και των υποπροϊόντων τους με ταυτόχρονη επίτευξη οξειδωμένου και απολυμασμένου νερού έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές και τους φορείς παραγωγής σε μια αναζήτηση για λύσεις που περιορίζουν τα χρησιμοποιούμενα χημικά.
Το όζον και οι υπεριώδεις ακτίνες στη διαδικασία απολύμανσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που οδήγησαν στην ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που συνδυάζουν τις δύο προαναφερθείσες μεθόδους για καλύτερα αποτελέσματα.
Μια από τις νέες τεχνολογίες που ορισμένοι κατασκευαστές ανέπτυξαν είναι και αυτή της ΑΟΡ (Advanced Oxidation Process) δηλαδή της διαδικασίας προηγμένης Οξείδωσης .
Τα συστήματα όζοντος οξειδώνουν σε ελάχιστο χρόνο τις μολυσματικές προσμίξεις όπως τα E.coli, τη legionella και τα περισσότερα βακτήρια και ιούς. Όμως υπάρχουν μερικές τοξικές προσμίξεις που είναι δύσκολη η καταστροφή τους ακόμη και με το όζον.
Παράλληλα, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες στην βιομηχανική απολύμανση του νερού. Η μέθοδος αυτή καταστρέφει το DNA των επικίνδυνων οργανισμών, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους. Ωστόσο δεν παρέχει ικανότητα παραμένουσας οξείδωσης στο σύστημα σωληνώσεων της εγκατάστασης
AOP ΣΤΗ ΠΙΣΙΝΑ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ωστόσο, ο συνδυασμός των τεχνολογιών όζοντος και υπεριωδών ακτινών σε μια διαδικασία προχωρημένης οξείδωσης (ΑΟΡ) έχει αναδειχθεί ως μια νέα λύση για οξείδωση και απολύμανση απομάκρυνσης δύσκολων προσμίξεων όπως της μορφής του Cryptosporidium των χλωραμινών και των φαρμακευτικών καταλοίπων.
Τα συστήματα ΑΟΡ παράγουν ρίζες υδροξυλίου ( ΟΗ– ) οι οποίες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό οξειδωτικό. Συνεπώς ΑΟΡ είναι η διαδικασία μετατροπής του όζοντος σε ρίζες υδροξυλίου υψηλής ενέργειας, με τη βοήθεια υπεριωδών ακτινών όλου του φάσματος, παρουσία νερού.
Η Λειτουργία των υδροξυλίων γίνεται με ένα παρόμοιο τρόπο με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο γίνεται όλο και ποιο γνωστό για τις οξειδώσεις σοκ στις πισίνες. Βέβαια το επίπεδο της ενέργειας των ριζών υδροξυλίων που παράγεται κατά τη διαδικασία ενός συστήματος AOP είναι υψηλότερο από αυτό που παράγεται από μόνο το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Το σύστημα AOP στη πισίνα παράγει ένα βραχυπρόθεσμο δραστικό υπόλοιπο, καθώς και ένα υπολειμματικό υπεροξείδιο του υδρογόνου μακράς δράσης που θα συνεχίσει να αποστειρώνει και να προσφέρει μια μετρήσιμα αυξημένη τιμή ΟRP.
Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν την ΑΟΡ μια διαδικασία οξείδωσης που είναι ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ισχυρά αποτελεσματική.
AOP ΣΤΗ ΠΙΣΙΝΑ – ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ
Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι για την δημιουργία διαδικασίας ΑΟΡ, και οι δύο έχουν εφαρμογή στη περίπτωση νερού πισίνων και spa.
H πρώτη μέθοδος παράγει όζον με μια γεννήτρια όζοντος (μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης) που κατόπιν αναμειγνύεται με ένα ρεύμα νερού. Αυτό το οζονισμένο νερό στη συνέχεια εκτίθεται στην μικροβιοκτόνο επίδραση των υπεριωδών ακτινών (Φωτόλυση). Αυτός ο συνδυασμός του όζοντος με τις υπεριώδεις ακτίνες παράγει ρίζες υδροξυλίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται άμεσα λόγω του υψηλού ρυθμού αντίδρασης τους.
Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιεί μια γεννήτρια όζοντος με υπεριώδεις ακτίνες, τόσο για τη δημιουργία του όζοντος όσο για την δημιουργία ριζών υδροξυλίου.
Στη μέθοδο αυτή, δύο κυρίαρχα μήκη κύματος υπεριωδών ακτινών, το μήκος κύματος των 185nm που παράγει το όζον και το μικροβιοκτόνο μήκος κύματος των 254nm, παράγονται από το τόξο υδραργύρου.
Συμπερασματικά
Το σύστημα ΑΟΡ σίγουρα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τα συστήματα όζοντος ή υπεριωδών ακτινών. Όντας ένα σύστημα που περιλαμβάνει και τα δύο αυτά συστήματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ρύπους που δεν εξοντώνονται από τα δύο επί μέρους συστήματα. Ακόμη στα θετικά προστίθεται το ότι δεν χρειάζεται τη χρήση άλλων χημικών με υπολειμματική ισχύ.
Βέβαια έχει μεγάλο κόστος και σίγουρα απαιτεί όπως και τα προηγούμενα σωστές συνθήκες λειτουργίας (αυτόματη ρύθμιση PH), μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας και ανάλογη φροντίδα. Οι παραπάνω λόγοι είναι που το καθιστούν κατάλληλο κυρίως για Δημόσιες Πισίνες, ιδιαίτερα για τις εσωτερικές.