Untitled-3

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

Δυστυχώς ο τύπος του πυθμένα και το βάθος της πισίνας θεωρούνται συνήθως δευτερεύοντες παράγοντες για μελέτη όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε μια πισίνα. Όμως στην πραγματικότητα είναι οι δύο εκείνοι παράμετροι που θα καθορίσουν την άνεση χρήσης, την ασφάλεια και το κόστος λειτουργίας της.

Το να αποφασίσουμε τον τύπο του δαπέδου και το τι βάθος θα έχει η πισίνα μας δεν πρέπει να συγχέεται με την ανάμνηση και την αίσθηση βάθους από την σχέση μας με την θάλασσα. Στην πραγματικότητα εάν θέλουμε να απαντήσουμε ουσιαστικά στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να μελετήσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε για ένα έργο ζωής.

Η απόφαση μας αυτή επηρεάζεται από τις προσωπικές μας επιλογές καθώς και από τον τρόπο χρήσης από το σύνολο των κολυμβητών που θα χρησιμοποιήσουν την πισίνα.

Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο τύπος του δαπέδου και το βάθος της πισίνας καθορίζουν όλη τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής της, και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατασκευή μιας πισίνας είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα κάνουμε στο ακίνητο μας.

Ξεκινώντας την ανάλυση των παραγόντων εκείνων που θα μας επηρεάσουν στην απόφαση μας, πρώτα θα χρειαστεί να απαντήσουμε στο ερώτημα :

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ
Εδώ θα χρειαστεί να απαντήσουμε στο γιατί χρειαζόμαστε την πισίνα στην ιδιοκτησία μας. Την χρειαζόμαστε για την οικογένεια μας; Για τα παιδιά; Για διακοσμητικό ρόλο; Για διασκέδαση; Για εξάσκηση κολύμβησης; Για εξάσκηση γυμναστικής;

Για παράδειγμα, οι πισίνες διασκέδασης θα πρέπει να έχουν βάθος από 0,90m έως 1,20-1,50m, καθώς η δυνατότητα να πατάμε στο δάπεδο αυξάνει την απόλαυση του υγρού στοιχείου, την χρησιμοποιούμενη επιφάνεια και εξασφαλίζει την απαραίτητη ασφάλεια.

Εάν θέλουμε να κάνουμε διαδρομές κολύμβησης για εξάσκηση, τότε το βάθος του νερού θα πρέπει να είναι 1,50m.

Ανάλογα βέβαια και με το ύψος των κολυμβητών, το σύνηθες είναι να κλιμακώνεται το βάθος της πισίνας από τα 0,9 m, έως 1,50m.

Ας έχετε υπόψη και τη γενική αρχή, ότι για να κολυμπήσουμε χρειαζόμαστε βάθος μέσης. Η γενική οδηγία είναι 1,10-1,20m.

 

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν ασφαλή και καλά βάθη νερού για παιδιά. Είναι βέβαια βοηθητικό για αυτά ένα βάθος νερού από 0,4-0,6m για να ξεκινήσουν την προσαρμογή τους στο υγρό στοιχείο, αλλά σε κάθε περίπτωση η παρουσία σας είναι τελείως απαραίτητη δίπλα τους, ανεξάρτητα από το βάθος του νερού. Παράλληλα ένα ρηχό βάθος νερού, κάνει συχνά τους γονείς να αισθάνονται σιγουριά και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο.
Θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε να δημιουργήσετε ειδικό χώρο για παιδιά στην πισίνα σας, ειδικότερα καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ενήλικες και αυτοί οι χώροι θα είναι τελικά άχρηστοι και προβληματικοί στο άμεσο μέλλον.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Στην περίπτωση της κολύμβησης, θα πρέπει το βάθος της πισίνας να επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση, σε όλους τους τύπους της κολύμβησης. Εάν η πισίνα απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους κολυμβητές σκεφθείτε να αυξήσετε το μήκος της παρά το βάθος της. Για κολύμβηση χρειάζεστε το λιγότερο βάθος νερού 1,10m. Το ύψος των κολυμβητών θα πρέπει να το λάβετε υπόψη μόνο στη περίπτωση που μόνο ένα ή δύο άτομα θα χρησιμοποιήσουν τη πισίνα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΕΡΟΥ

Για ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως παιχνίδια, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ. το βάθος του νερού θα πρέπει να επιτρέπει στους παίκτες να κολυμπούν, να σηκώνονται και να κινούνται ελεύθερα. Το βάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι ενιαίο, να είναι 1,10 – 1,20m και η επιφάνεια της πισίνας να καλύπτει μια αρκετά μεγάλη περιοχή.

ΑΛΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

Για περιπτώσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα άλματα με τα πόδια στο νερό, χρειαζόμαστε βάθος νερού 1,20m. Το βάθος αυτό μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού όταν πηδάμε στο νερό με τα πόδια. Το νερό αυτό θεωρείται επαρκές για να απορροφήσει την έντονη επαφή του κολυμβητή με το δάπεδο. Για την περίπτωση των εφήβων και ενηλίκων, ένα μεγαλύτερο βάθος θα ήταν ασφαλώς ιδανικότερο.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΒΟΥΤΙΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

Η κατάδυση είναι ένας κρισιμότατος παράγοντας. Θα θέλαμε να σκεφθείτε εάν επιθυμείτε να έχετε μια πισίνα κατάδυσης ή μια πισίνα κολύμβησης και διασκέδασης. Η δυνατότητα για κατάδυση σε μια πισίνα αυξάνει το βάθος της τουλάχιστον στα 3,ο m, ενώ επηρεάζει σημαντικά και τον απαραίτητο χώρο για λόγους ασφαλείας. Γενικά δεν συνιστάται για ιδιωτικές πισίνες, καθώς προσφέρει μόνο σε λίγους, είναι ένα επικίνδυνο αξεσουάρ, ενώ αυξάνει σημαντικότατα το κόστος και τον χρόνο φροντίδας της πισίνας.

ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΒΑΘΗ

Η επιλογή κατασκευής μιας πισίνας με μεταβαλλόμενα βάθη ίσως να μπορεί να αποτελεί μια λύση για να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές επιθυμίες σας. Προσοχή όμως. Η μετάβαση από το ρηχό τμήμα στο βαθύ δεν πρέπει να γίνεται ούτε με σκαλοπάτια, ούτε με κλήση του δαπέδου που θα ξεπερνάει το 8%. Να θυμάστε ότι η μετακίνηση μέσα στο νερό δεν θα πρέπει να είναι μια απότομη διαδικασία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πανικό.
Ακόμη θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η σήμανση στα σημεία που το νερό γίνεται βαθύτερο, είναι μια άριστη πρακτική και συνιστάται ιδιαίτερα, ακόμη και για ιδιωτικές πισίνες.
θα θέλαμε να δώσουμε την δική μας άποψη για ένα μεταβαλλόμενο βάθος για μια ιδιωτική πισίνα, που είναι από 1,20 έως και 1,50-1,80 m.

ΑΝΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Είναι προφανές ότι όσο ποιο βαθιά είναι η πισίνα τόσο δυσκολότερα θα προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας έτσι τον χρόνο χρήσης της προς τους θερμότερους μήνες. Άλλωστε σε περίπτωση που θα θέλατε να αυξήσετε την θερμοκρασία της με εξωτερικά μέσα το κόστος και πάλι θα είναι αυξημένο ανάλογα. Τέλος οι πισίνες με περιττά βάθη θα μας επιβαρύνουν με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε κατανάλωση νερού αλλά και σε δυσκολότερη, χρονοβόρα και δαπανηρότερη συντήρηση.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Κλείνοντας το άρθρο μας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι καλό να λάβετε υπόψη σας όλα όσα σας αναφέραμε, αλλά κυρίαρχα θα πρέπει να σκεφθείτε τον σκοπό κατασκευής της πισίνας σας.

Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε επίσης ότι, κάθε κυβικό μέτρο νερού που θα περιέχει η πισίνας σας λόγω βάθους που δεν θα το χρειαστείτε θα σας κοστίζει για πάντα. Όσο μεγαλύτερο όγκο νερού θα περιέχει η πισίνα μας, τόσο περισσότερο χρόνο και κόστος φροντίδας θα έχει.

Μην αυξάνετε λοιπόν λόγω βάθους τον όγκο του νερού της πισίνας εάν δεν το χρειάζεστε και σκεφθείτε τις πραγματικές ανάγκες όσων θα την χρησιμοποιήσουν.

Η πισίνα δεν είναι θάλασσα !!!!!!!

Καλή απόλαυση.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top