pisina-me-iperxilisi

ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Εδώ και αρκετό διάστημα, η πισίνα με υπερχείλιση έκανε την εισβολή της και στις ιδιωτικές πισίνες, ανεβάζοντας την αισθητική ποιότητα των κατασκευών, αλλά και το κόστος απόκτησης της.

Είναι άραγε αναγκαίο το σύστημα αυτό κυκλοφορίας του νερού στις ιδιωτικές πισίνες ;

Πριν εξετάσουμε και αναπτύξουμε τις λεπτομέρειες του, είναι καλό να υπενθυμίσουμε, όπως και στην περίπτωση πισίνας με σκίμμερ ότι :

Μια πισίνα, και εννοούμε κάθε πισίνα, περιλαμβάνει τρία διαφορετικά συστήματα που έχουν σχέση με το ζητούμενο αποτέλεσμα, δηλαδή το κρυστάλλινο καθαρό και υγιεινό νερό.

Τα συστήματα αυτά είναι το σύστημα κυκλοφορίας του νερού, το σύστημα φίλτρανσης και το σύστημα απολύμανσης του. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον σωστό σχεδιασμό και λειτουργία κάθε ενός από αυτά, ενώ το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα είναι εφικτό εάν κάποιο από αυτά δεν έχει σχεδιαστεί και δεν λειτουργεί σωστά.

Το σύστημα κυκλοφορίας του νερού που εξετάζουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει σαν στόχο την κυκλοφορία του νερού, από τη πισίνα προς το σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης. Για να το επιτύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε εξαρτήματα συλλογής του νερού από την πισίνα, που με τη βοήθεια της αντλίας κυκλοφορίας, θα οδηγηθεί στο φίλτρο της.

ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Ο τρόπος συλλογής του επιφανειακού νερού στην περίπτωσης της πισίνας με υπερχείλιση επιτυγχάνεται με την δημιουργία καναλιών συλλογής του επιφανειακού νερού, είτε σε όλη την περίμετρο της πισίνας, είτε σε τμήμα της περιμέτρου.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του τρόπου συλλογής του επιφανειακού νερού, βασίζεται σε δύο προϋποθέσεις.

-Πρώτη είναι ότι η στάθμη του νερού στη πισίνα θα πρέπει να φθάνει μέχρι το χείλος της και στις πλευρές του περιβάλλοντος χώρου όπου θα υπάρχει το κανάλι συλλογής του επιφανειακού νερού.

-Δεύτερη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσθετη ποσότητα νερού, ανεξάρτητα από τον όγκο του νερού της πισίνας, η οποία θα είναι αποθηκευμένη σε ξεχωριστό χώρο, ώστε προστιθέμενη στη πισίνα να προκαλεί την υπερχείλιση της και την ροή του επιφανειακού νερού προς τα κανάλια συλλογής του.

Η πρόσθετη αυτή ποσότητα νερού, αποθηκεύεται στην λεγόμενη Δεξαμενή υπερχείλισης στην οποία οδηγείται και το νερό που συλλέγεται από τα κανάλια συλλογής του επιφανειακού νερού. Ο όγκος αυτής της δεξαμενής εξαρτάται από την διάσταση της πισίνας και από το μέγεθος του συστήματος κυκλοφορίας του νερού της πισίνας.

Συνεπώς απαραίτητη για την λειτουργία μιας πισίνας με υπερχείλιση είναι η ύπαρξη της δεξαμενής υπερχείλισης.

Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση της πισίνας με υπερχείλιση δύο αναγκαστικές δεσμεύσεις.

ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Η πρώτη αφορά τη διαμόρφωση του χείλους της πισίνας στο τμήμα που υπάρχουν κανάλια υπερχείλισης, που θα πρέπει να γίνει με τέτοια προσοχή και με ακρίβεια χιλιοστού σχεδόν, έτσι ώστε το νερό να υπερχειλίζει ομοιόμορφα σε όλο το μήκος των καναλιών.

Ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβαίνει αυτό είναι να έχουμε υπολογίσει το σύστημα κυκλοφορίας –φίλτρανσης με τρόπο που να υπάρχει επάρκεια του νερού που θα υπερχειλίζει σε όλο αυτό το μήκος. (Αυτό οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις, στην αύξηση του συστήματος αυτού, με αντίστοιχη αύξηση του αρχικού κόστους, συνεπώς και του κόστους λειτουργίας στην συνέχεια).

Πρόσθετα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την διαδικασία καθαρισμού των καναλιών ανα κάποια χρονικά διαστήματα. (θα πρέπει μάλιστα να λάβετε υπόψη το γεγονός αυτό κατά την επιλογή του υλικού με το οποίο θα καλύψετε τα κανάλια υπερχείλισης)

Η δεύτερη αφορά την ύπαρξη της πρόσθετης δεξαμενής (Δεξαμενή υπερχείλισης) με σημαντικό όγκο νερού που πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το μέγεθος και του τρόπου ελέγχου της.

Η Συγκέντρωση του νερού που υπερχειλίζει οδηγώντας την έντονη επιφανειακή μόλυνση στη δεξαμενή υπερχείλισης, έχει σαν συνέπεια την συγκέντρωση της σε αυτήν. ( Η συγκεκριμένη μόλυνση περιλαμβάνει και αιωρήματα που επιπλέουν από το επίδραση του περιβάλλοντος αλλά και μικροβιολογική μόλυνση από τους κολυμβητές).

Πισίνα με υπερχείλιση. Δεδομένου ότι η αναρρόφηση του νερού από τη Δεξαμενή υπερχείλισης γίνεται σε απόσταση (συνήθως) 30 εκατοστών από το δάπεδο, είναι λογικό και αυτό επιδιώκουμε, να έχουμε επικάθηση μόλυνσης στο δάπεδο της. ,
Είναι απαραίτητο λοιπόν, αυτή τη μόλυνση να αφαιρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που σημαίνει εκκένωση της δεξαμενής υπερχείλισης και καθαρισμός της.
Διαφορετικά αυτή η συγκέντρωση μόλυνσης δημιουργεί παράξενα φαινόμενα στην χημική επεξεργασία και απολύμανση του νερού που σίγουρα δεν θα θέλετε να αντιμετωπίσετε.

ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Εάν λάβουμε υπόψη τις δύο αυτές προϋποθέσεις και αποδεχθούμε το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, τότε το σύστημα πισίνας με υπερχείλιση μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο από αυτό της πισίνας με Σκίμμερ, ιδιαίτερα για δημόσιες και μεγάλες πισίνες.

Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς προσφέρει μια συνεχή ανανέωση του επιφανειακού νερού που περιέχει την μεγαλύτερη μόλυνση και είναι εκείνος ο όγκος του νερού που εισέρχεται στον οργανισμό από στόμα και μύτη.

Πισίνα με υπερχείλιση. Η Υπεροχή αυτού του συστήματος αποδεικνύεται και από την νομοθεσία για δημόσιες πισίνες, που επιβάλει το σύστημα αυτό στις πισίνες με επιφάνεια μεγαλύτερη των 200m^2.

Για τις ιδιωτικές πισίνες (δηλαδή για πισίνες που χρησιμοποιούνται από μια οικογένεια και τους φίλους της), η υπερχείλιση μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή μεν, αλλά προσφέρει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε για το σύστημα κυκλοφορίας του νερού στη πισίνα σας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσο προαναφέραμε.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top