Προβλήματα πισίνας
Προβλήματα πισίνας τον Αύγουστο
Η πισίνα μας. Η ιδανική πηγή δροσιάς και ευεξίας.
Η λειτουργία της ωστόσο βασίζεται σε μια αμφίδρομη συνθήκη:
Εμείς την φροντίζουμε και εκείνη μας δροσίζει.
Όμως, ειδικά στις ζεστές ημέρες του Αυγούστου με συχνότερα προβλήματα πισίνας, η σχέση αυτή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Εμείς θέλουμε περισσότερη δροσιά και η πισίνα μας περισσότερη φροντίδα. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα πισίνας που έχουν σχέση με την υψηλή θερμοκρασία του νερού της.
- Μεγάλη ηλιοφάνεια, απόλαυση ή πρόβλημα για την πισίνα?
Σίγουρα η παραμονή στο χώρο της πισίνας, μια ηλιόλουστη ημέρα, είναι απόλαυση για όλους μας. Είναι όμως γεγονός ότι υψηλή θερμοκρασία προκαλεί τρείς συνέπειες που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
α. Την συνήθως μεγαλύτερη χρήση της πισίνας (άρα και την μεγαλύτερη τροφοδότηση φορτίων μόλυνσης από τους κολυμβητές)
β. Την βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης φυκιών (η εκτεταμένη ηλιοφάνεια είναι βασικός παράγων της φωτοσύνθεσης)
γ. Την μεγαλύτερη απώλεια χλωρίου λόγω της δράσης των υπεριωδών ακτινών, της τροφοδότησης μεγαλύτερων φορτίων μόλυνσης και της μεγαλύτερης απαίτησης για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης των φυκιών. - Υψηλή θερμοκρασία νερού, επιθυμητή ή προβληματική?
Η θερμοκρασία του νερού στα επίπεδα των 27 0C είναι πραγματικά μοναδική και μας προσφέρει τη δροσιά του νερού σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε μια περίοδο καύσωνα. Εάν όμως η θερμοκρασία του νερού φθάσει τους 30 0C ή τους ξεπεράσει, τότε αρχίζει να χάνεται η απόλαυση της δροσιάς που προσφέρει, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι αρνητικές επιπτώσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα. Ακόμα, αυξάνεται η ταχύτητα εξάτμισης του νερού, με συνέπεια την ανάγκη συχνότερης προσθήκης φρέσκου νερού με όλα τα επακόλουθα που συνοδεύει μια τέτοια ενέργεια (μείωση περιεκτικότητας χημικών, διαταραχή της ισορροπίας του νερού).
Οι συνήθεις ανάγκες της πισίνας κατά τον Αύγουστο και τα προβλήματα πισίνας, όπως αναφέραμε προηγούμενα, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε δύο επίπεδα ενεργειών, την σωστή χημική επεξεργασία του νερού και τη σωστή φροντίδα των μηχανημάτων και τη πισίνας γενικότερα.
Προβλήματα πισίνας
Κατάλληλη Χημική Επεξεργασία νερού
Η χημική επεξεργασία του νερού είναι πολύ σημαντική για την εξασφάλιση της καθαρότητας και της υγιεινής του. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος της ποιότητας του και η διατήρηση των χαρακτηριστικών του στα αναφερόμενα στη συνέχεια πλαίσια αποκτά κυρίαρχη σημασία και μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προβλήματα πισίνας.
Ό Ημερήσιος έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Την παρουσία ελευθέρου χλωρίου στα επίπεδα του 1,0-1,5 ppm.
O Εβδομαδιαίος έλεγχος θα περιλαμβάνει:
- Την τιμή του ΡΗ που θα πρέπει να διατηρείτε στα επίπεδα του 7,2-7,6
- Την τιμή του σταθεροποιητή που θα πρέπει να είναι μεταξύ των τιμών 30-50ppm.
- Περιεκτικότητα άλμης, στη περίπτωση ύπαρξης συστήματος ηλεκτρόλυση άλμης, στα επίπεδα των 3000-4000 ppm.
O Έλεγχος ανά δεκαπενθήμερο θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Την αλκαλικότητα που θα πρέπει να διατηρείται στα επίπεδα των 80 -120 ppm.
Συμπληρωματικά σε όλα αυτά είναι καλό να κάνετε μια σοκ χλωρίωση του νερού κάθε παρασκευή απόγευμα για να εμποδίσετε την ανάπτυξη είτε δεσμευμένου χλωρίου είτε την μείωση της περιεκτικότητας του ελευθέρου χλωρίου.
Φροντίδα μηχανήματων πισίνας
Η λειτουργία των μηχανημάτων είναι το η βάση της σωστής λειτουργίας της πισίνας και αποκτά περισσότερη σημασία στην περίπτωση περιόδων καύσωνα. Έτσι θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα παρακάτω σημεία.
- Βεβαιωθείτε για την καλή και επαρκή λειτουργία της αντλίας κυκλοφορίας του νερού. Τουλάχιστον 14 -16 ώρες το εικοσιτετράωρο. Στην περίπτωση ύπαρξης συστήματος άλμης ίσως και περισσότερο.
- Βεβαιωθείτε για την καθαρότητα του φίλτρου σας (με εβδομαδιαίο καθαρισμό) καθώς και για την καθαρότητα του καλαθιού του προφίλτρου της αντλίας και των σκίμμερ.
- Βεβαιωθείτε για την ύπαρξη του σωστού επιπέδου άλμης στο νερό για να έχετε εξασφαλισμένη τη σωστή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρόλυσης, εάν κάνετε με αυτό τον τρόπο τη χλωρίωση του νερού.
Κάνετε καθαρισμό του δαπέδου της πισίνας είτε με χειροκίνητη είτε με αυτόματη σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τρίψτε τα τοιχώματα με τη βοήθεια ειδικής βούρτσας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Τέλος πάρετε μια πρόβλεψη για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας για να ξέρετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε, ενώ πάρετε ειδικά μέτρα στη περίπτωση που θα δεχθείτε φίλους στο χώρο της πισίνας (ίσως μια σοκ χλωρίωση του νερού το βράδυ πριν την συγκέντρωση, καθαρισμό φίλτρου, βούρτσισμα τοιχωμάτων, έλεγχο και ρύθμιση σωστής τιμής ΡΗ)