Επαγγελματικές πισίνες
Επαγγελματικές πισίνες είναι μια κατηγορία που εντάσσεται στην γενική ενότητα των Δημόσιων πισίνων.
Ως Δημόσιες πισίνες χαρακτηρίζονται από την νομοθεσία, όλες εκείνες που χρησιμοποιούνται από άτομα πέρα από τα μέλη μιας οικογένειας και των φίλων τους, και οι οποίες σε αντιδιαστολή χαρακτηρίζονται σαν Ιδιωτικές. (Γ1/443/1973-Άρθρο 1- Παράγραφοι 3&5).
Ενώ δηλαδή οι ιδιωτικές πισίνες δεν υπάγονται στη νομοθεσία σε ότι αφορά τις προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας, για τις Δημόσιες πισίνες υφίσταται η υποχρέωση συμμόρφωσης με συγκεκριμένους κανόνες κατασκευής και λειτουργίας, οι οποίοι περιγράφονται σαφέστατα στη σχετική νομοθεσία
Επαγγελματικές πισίνες. Εάν λοιπόν σκέφτεστε να αποκτήσετε μια πισίνα, για χρήση στον επαγγελματικό σας χώρο (πχ ξενοδοχείο, Beach Bar, σχολή εκπαίδευσης, υδροθεραπευτήριο, και σε πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες), θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όσα αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη καθώς αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα κατασκευής, το κόστος κατασκευής και το κόστος λειτουργίας.
Η δημιουργία της κατηγορίας Δημόσιων πισίνων καθορίστηκε από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το αυξημένο φορτίο μόλυνσης που δέχονται, από τον μεγάλο αριθμό κολυμβητών που τις χρησιμοποιούν.
Επαγγελματικές πισίνες. Στην Ευρώπη, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με την κατηγοριοποίηση, του τρόπου χρήσης, των ωρών λειτουργίας της πισίνας, τον μέσο αριθμό κολυμβητών που θα την χρησιμοποιήσουν, από το εάν είναι εσωτερική ή εξωτερική, εάν απευθύνεται σε παιδιά ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Γενικά οι κανόνες κατασκευής τους και λειτουργίας προσαρμόζονται στα ειδικά φορτία που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
Δυστυχώς στη χώρα μας η νομοθεσία δεν είναι τόσο λεπτομερής σε ότι αφορά την μελέτη και κατασκευή των Δημόσιων πισίνων. Αντιμετωπίζει το θέμα αυτό ως γενικότητα εντάσσοντας όλες τις δημόσιες πισίνες σε μια κατηγορία.
Σας τονίζουμε απαρχής να μην αγνοήσετε αυτές τις υποχρεώσεις οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούνται για λόγους οικονομίας ή ευκολίας. Εάν τις αγνοήσετε θα μπλέξετε σε πολλά προβλήματα και θα κάνετε ζημιά στην επιχείρηση σας.
Κανονικά ο κατασκευαστής που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας ενημερώσει εάν η πρόταση του καλύπτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τις αντίστοιχες νομικές πτυχές. Ωστόσο καλόν είναι να έχετε υπόψη βασικές πληροφορίες που αφορούν στην σχετική νομοθεσία ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν περιλαμβάνονται με σαφήνεια στην σχετική μελέτη που θα σας υποβάλλει και να είναι εφοδιασμένη με άδεια λειτουργίας, για την έκδοση της οποίας θα απαιτηθούν οι προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας να είναι τουλάχιστον αυτές που καταγράφονται περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία.
Η λειτουργία μιας επαγγελματικής πισίνας διαφέρει σημαντικά από αυτήν μιας ιδιωτικής πισίνας, καθώς τα φορτία μόλυνσης που δέχεται είναι πολλαπλάσια, χωρίς την δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού των κρυφών μολύνσεων που τυχόν μεταφέρουν οι πολυάριθμοι κολυμβητές.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να ζητήσετε να ενημερωθείτε για ορισμένα χαρακτηριστικά της υπό κατασκευή πισίνας, όπως είναι ο χρόνος μιας πλήρους κυκλοφορίας του νερού, τα χαρακτηριστικά του συστήματος κυκλοφορίας, τα χαρακτηριστικά του φίλτρου (επιφάνεια διήθησης, ταχύτητα φίλτρανσης, ύψος υλικού διήθησης ).
Απλά για να καταλάβετε την διαφορά που μπορεί μεν να διαμορφώσει ένα μικρότερο κόστος, αλλά όχι και το σωστό για την πισίνα σας, παραθέτουμε στη συνέχεια την σχέση φίλτρου ιδιωτικής και δημόσιας πισίνας.
Ένα φίλτρο άμμου που έχει διάμετρο 1,0m2 μπορεί να φιλτράρει έως και 50m3 νερού την ώρα σε μια ιδιωτική πισίνα, αλλά μόνο 30m3 σε μια δημόσια πισίνα (καθώς διαφέρει η επιτρεπόμενη ταχύτητα διήθησης του νερού).
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσετε και το ύψος της άμμου (60 ή 90cm) που διαμορφώνει το κόστος σε σημαντικό βαθμό. Φίλτρο με ύψος άμμου 60cm είναι σχεδόν το μισό κόστος του ίδιου φίλτρου (ως προς τη διάμετρο του) με ύψος άμμου 90cm.
Φυσικά το ύψος της άμμου σε συνδυασμό με την ταχύτητα φίλτρανσης επηρεάζει το αποτέλεσμα φίλτρανσης, την διαύγεια του νερού και το κόστος λειτουργίας του.
Πρόσθετα στα παραπάνω θα πρέπει να προσέξετε τον τομέα απολύμανσης του νερού της πισίνας.
Βάσει της νομοθεσίας τα μοναδικά απολυμαντικά υλικά που επιτρέπονται για την κύρια απολύμανση του νερού μιας δημόσιας πισίνας, είναι το χλώριο και το βρώμιο στις διάφορες μορφές που διατίθενται στην αγορά.
Επαγγελματικές πισίνες.
Προσοχή, επειδή ακούγονται διάφορα στο συγκεκριμένο τομέα, πχ. πισίνα χωρίς χλώριο με χρήση όζοντος, ενεργού οξυγόνου, υπεριωδών ακτινών κλπ. Στην πραγματικότητα όλα αυτά επιτρέπονται για χρήση σε δημόσια πισίνα μόνο σαν συμπληρωματικά υλικά και σε καμία περίπτωση σαν κύρια απολυμαντικά μέσα.
Ακόμη ζητήστε να ενημερωθείτε για τις ειδικές συνθήκες που τα συγκεκριμένα υλικά και μέθοδοι απαιτούν για την τοποθέτησης τους, καθώς και για το κόστος λειτουργίας τους (ανάγκη αντικατάστασης βασικών εξαρτημάτων τους)
Επαγγελματικές πισίνες. Τέλος σας προτείνουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία της πισίνας σας, την εγκατάσταση ενός αυτομάτου συστήματος μέτρησης, ελέγχου και ρύθμισης των τιμών του ΡΗ και του ελευθέρου χλωρίου,
καθώς είναι αδύνατο με τα μεταβαλλόμενα φορτία μόλυνσης που θα δέχεται η πισίνα σας να ρυθμίσετε με χειροκίνητο τρόπο τα απαραίτητα επίπεδα του απολυμαντικού μέσου και του ΡΗ.
Μην επιτρέψετε σε ένα θολό νερό, που μυρίζει και ερεθίζει να κάνει ζημιά στην επαγγελματική σας προσπάθεια.
Κλείνουμε το άρθρο αυτό,για τις Επαγγελματικές πισίνες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθείτε απαρχής για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόσετε για τους πελάτες σας και την επιχείρηση σας.
Θυμηθείτε όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον συγκεκριμένο τομέα.