ΦΙΛΤΡΑ ΠΙΣΙΝΑΣ
Φίλτρα πισίνας – Ότι κρατάει ζωντανή την πισίνα σας.
Ωστόσο, δεν αρκεί να είναι ζωντανός ένας οργανισμός αλλά πρέπει να είναι και υγιής.
Η ανθρώπινη καρδιά και το φίλτρο της πισίνας έχουν παράλληλους ρόλους, παράλληλες ανάγκες, παράλληλη φροντίδα. Αν δεν έχουμε φίλτρο δεν έχουμε πισίνα. Αν δεν έχουμε καλό φίλτρο δεν έχουμε καλή πισίνα. Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μια γνώση απολύτως απαραίτητη καθώς η εικόνα της σωστής φροντίδας στο φίλτρο μιας πισίνας αποτυπώνεται στην πραγματική καθαρότητα του νερού, στην παρουσία απολυμαντικού υλικού σε αυτό, και στην εμφάνιση της εσωτερικής της επιφάνειας.
Η γενική άποψη είναι ότι εφόσον υπάρχει φίλτρο και το νερό περνάει μέσα από αυτό, η σωστή λειτουργία του είναι δεδομένη και αρκετή. Η πραγματικότητα όμως είναι συχνά διαφορετική, γιατί ενώ η επιμελής φροντίδα του φίλτρου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική του λειτουργία, η σημασία που δίνεται από ιδιοκτήτες αλλά συχνά και από τους επαγγελματίες συντηρητές είναι πρακτικά από μικρή έως μηδενική.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στη πραγματικότητα.
ΦΙΛΤΡΑ ΠΙΣΙΝΑΣ
ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Τα φορτία μόλυνσης που τροφοδοτούνται στο νερό προέρχονται από τρείς κύριες διαφορετικές πηγές, και αφαιρούνται από το φίλτρο της πισίνας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το φίλτρο μας λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει την κατάλληλη φροντίδα.
Οι ρύποι λοιπόν που καλείται να αντιμετωπίσει το φίλτρο μας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής
- Φυσικοί ρύποι (Είναι, μαλλιά, ιδρώτας, λίπος σώματος, καλλυντικά, λάδια προστασίας κλπ, οι οποίοι προέρχονται από τους κολυμβητές, ενώ από τη φύση τροφοδοτούνται σκόνες, χώμα, φύλλα, γύρη, νερό βροχής, φύκια κλπ. )
- Χημικοί ρύποι ( Είναι τα ανόργανα άλατα, τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία προκαλούν τη σκληρότητα, καθώς και άλλα μεταλλικά ιόντα τα οποία βρίσκονται διαλυμένα στο νερό)
- Μικροβιολογικοί ρύποι ( Είναι η βιολογική ρύπανση που προέρχεται από τους κολυμβητές όπως εκκρίσεις από τη μύτη και το λαιμό κλπ, η από μικροοργανισμούς δηλαδή βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλγη που προέρχονται από τη φύση.)
Βέβαια, εκτός των άλλων, όλοι αυτοί οι παράγοντες αφήνουν αιωρήματα ακόμα και στην περίπτωση της οξειδωμένης οργανικής μόλυνσης ή τους εξοντωμένους μικροοργανισμούς.
Όλα τα είδη ρύπων απομακρύνονται από την πισίνα μας από το φίλτρο της πισίνας ενώ οι ειδικές σκούπες χρησιμοποιούνται για ότι δεν έχει οδηγηθεί στο φίλτρο και έχει επικαθήσει στο δάπεδο της.
Αν τα αιωρήματα δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά, θα προκαλέσουν θολότητα στο νερό και θα εγκλωβίσουν την μόλυνση, κάνοντας έτσι αναγκαία την χρήση μεγαλύτερης ποσότητας χημικών για την αντιμετώπιση τους.
ΦΙΛΤΡΑ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Από την άλλη μεριά, ένα φίλτρο με ανεπαρκή φροντίδα καθαρισμού, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια εστία συγκέντρωσης μόλυνσης η οποία θα καταλήξει τελικά πάλι στη πισίνα, αυξάνοντας αντί να μειώνει το πρόβλημα ρύπανσης του νερού της.
Μην θεωρήσετε λοιπόν ότι επειδή η εικόνα του νερού στην πισίνα σας είναι καλή, ότι όλα είναι καλά, ότι το φίλτρο σας λειτουργεί και δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Αυτό είναι πάντοτε το λάθος πριν από την εμφάνιση του προβλήματος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αποτελέσματα.
Καθώς είναι ένα κλειστό αδιαφανές δοχείο, ακόμα και το καλύτερο φίλτρο μπορεί να αχρηστευθεί τελείως εύκολα και χωρίς να το πάρουμε είδηση, ώσπου θα φτάσει να αποτελεί απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο του μηχανοστασίου.
Φροντίστε λοιπόν να ενημερωθείτε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την σωστή λειτουργία του φίλτρου της πισίνας σας, και προγραμματίστε έγκαιρα είτε τον αναγκαίο είτε τον προληπτικό, εβδομαδιαίο, εξαμηνιαίο και ετήσιο καθαρισμό του
Σε επόμενα άρθρα του magazinο θα παρουσιάσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα φίλτρα πισίνας, αυτόν τον γνωστό παράγοντα της πισίνας αλλά τον τόσο άγνωστο για τους περισσότερους μας.