ΠΙΣΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΛΩΡΙΟ
Πισίνα χωρίς χλώριο, μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν μια πισίνα, όσοι έχουν ήδη πισίνα αλλά και οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους ακόμη και από τη βρεφική ηλικία να κάνουν χρήση μιας δημόσιας πισίνας. Όλοι μα όλοι θα ήθελαν μια πισίνα χωρίς χλώριο.
Σήμερα εύκολα διαβάζει κανείς στο διαδίκτυο για λύσεις που υπόσχονται τη μη χρήση χλωρίου στη απολύμανση του νερού της πισίνας, λύσεις που ίσως δεν εμφανίζουν ολόκληρη την αλήθεια και που μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απαρχής ότι μέχρι την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο, ο πλέον ασφαλής και εγκεκριμένος από τους αρμόδιους φορείς τρόπος απολύμανσης νερού δημόσιας πισίνας παραμένει το χλώριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια πισίνα χωρίς τη χρήση του χλωρίου, ενώ θα πρέπει να θυμόσαστε ότι δημόσια πισίνα χαρακτηρίζεται κάθε πισίνα που χρησιμοποιείται από άτομα πέραν μιας οικογένειας και των φίλων της.
Η αποτελεσματικότητα της απολυμαντικής δράσης του χλωρίου που ευρίσκεται διαλυμένο σε όλο τον όγκο του νερού είναι αυτή που σε συνδυασμό με τη διατήρηση της σωστής τιμής του ΡΗ εξασφαλίζει την εξόντωση όλων των παθογόνων μικροοργανισμών που τροφοδοτούνται στο νερό της πισίνας.
ΠΙΣΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΛΩΡΙΟ. Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλες μορφές απολύμανσης, όπως το όζον και οι υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά της δράσης του χλωρίου, αλλά ποτέ μόνες τους στην περίπτωση δημόσιας πισίνας.
ΠΙΣΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΛΩΡΙΟ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Στις ιδιωτικές πισίνες τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά καθώς τα φορτία ρύπανσης είναι σαφώς λιγότερα και ελεγχόμενα. Έτσι η χρησιμοποίηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι μια καλή εναλλακτική λύση, όπως και η χρήση του λεγόμενου οξυγόνου υπό μορφή ταμπλέτας ή σκόνης (το οποίο όμως λειτουργεί μόνο οξειδωτικά και όχι και απολυμαντικά, δηλαδή οξειδώνει τις οργανικές ουσίες αλλά δεν εξοντώνει τα παθογόνα μικρόβια). Βέβαια οι τελευταίες εξελίξεις των συστημάτων όζοντος και υπεριωδών ακτινών καθώς και ο συνδυασμός τους έχουν δημιουργήσει νέα εναλλακτικά συστήματα απολύμανσης αλλά μόνο για ιδιωτικές πισίνες (όπου βέβαια απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους!!!!).
Τέλος είναι καλό να αναφέρουμε την μεγάλη και ίσως ηθελημένη παρεξήγηση σχετικά με τις «πισίνες με αλάτι» που διαφημίζονται ως πισίνες χωρίς χλώριο, κάτι που είναι τελείως λάθος. Η μέθοδος αυτή – Ηλεκτρόλυση άλμης – παράγει ακριβώς την ίδια μορφή απολυμαντικού χλωρίου που παράγεται με κάθε ένωση χλωρίου που διατίθεται στην αγορά. Η μέθοδος αυτή χλωρίωσης της πισίνας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, και εναπόκειται στον υπεύθυνο της κάθε εγκατάστασης να τα σταθμίσει προτού αποφασίσει τι θα επιλέξει.
ΠΙΣΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΛΩΡΙΟ
ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ- Η ΛΥΣΗ !!!!!
Είναι πολύ ευχάριστο, να αναφέρουμε τώρα μετά από τις προηγούμενες πληροφορίες ότι η επιστημονική παρατήρηση της φύσης επέτρεψε εδώ και περίπου 30 χρόνια την παρουσίαση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για πισίνες χωρίς χλώριο και άλλες χημικές ουσίες, τις τεχνητές φυσικές πισίνες.
Η βασική διαφορά μεταξύ μιας τεχνητής φυσικής και μιας κλασσικής πισίνας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο νερό σε ποσότητες επικίνδυνες για του κολυμβητές.
Στις κλασσικές πισίνες η απολύμανση γίνεται με την χρήση χημικών μεθόδων μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς.
Αντίθετα, στην περίπτωση των τεχνητών φυσικών πισίνων, η εξόντωση των παθογόνων μικροβίων γίνεται με φυσικό τρόπο στέρησης των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται οι οργανισμοί αυτοί για να ζήσουν και να αναπτυχθούν. Έτσι η απολύμανση γίνεται φυσικά και χωρίς χημικά ή άλλα επιβλαβή μικροβιοκτόνα προϊόντα.
Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος απολύμανσης του νερού πισίνας και η εξασφάλιση υγιεινού νερού χωρίς χημικά έχει πλέον κατακλείσει όλη την Ευρώπη και σιγά-σιγά τον κόσμο όλο. Το ευχάριστο είναι ότι και αρκετά μεγάλα πάρκα διασκέδασης για δημόσια χρήση στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλέον τις τεχνητές φυσικές πισίνες, χωρίς καμία τροφοδότηση χημικών, σε αντικατάσταση των κλασσικών πισίνων με τη χρήση του χλωρίου (Έχει θεσπιστεί ειδική νομοθεσία του τρόπου κατασκευής, ελέγχου και λειτουργίας παρόμοιων δημόσιων εγκαταστάσεων).
Δυστυχώς στην χώρα μας η μεθοδολογία κατασκευής τεχνητών φυσικών πισίνων δεν εμπεριέχεται στη νομοθεσία μας για Δημόσια χρήση, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες στο μέλλον, με λιγότερη χρήση χημικών που βλάπτουν σίγουρα τους κολυμβητές και το περιβάλλον.
Η ΩΡΙΩΝ ασχολείται από δεκαετίας με το σχετικό τομέα και είμαστε πρόθυμοι να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ και καλέστε μας ή στείλτε μας email για μια ενημερωτική συνάντηση.