ΠΙΣΙΝΕΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ
Η καρδιά στην κατασκευή μιας πισίνας είναι το σύστημα κυκλοφορίας του νερού. Το πώς δηλαδή και από πού θα περνάει το νερό για να οδηγηθεί στο φίλτρο και να επιστρέψει στην πισίνα καθαρό. Το σύστημα λοιπόν αυτό αποτελείται από την αντλία κυκλοφορίας του νερού, τα εξαρτήματα συλλογής του νερού από τη πισίνα, και τα απαραίτητα υδραυλικά δίκτυα που θα τα συνδέσουν με την αντλία κυκλοφορίας.
Το πρώτο μέρος στη λειτουργία του συστήματος κυκλοφορίας της πισίνας, είναι τα εξαρτήματα και οι μέθοδοι συλλογής του επιφανειακού νερού.
Δύο είναι οι τρόποι συλλογής του επιφανειακού νερού, ο πρώτος είναι μέσω του Skimmer (επιφανειακός απορροφητήρας) και ο δεύτερος είναι μέσω της υπερχείλισης.
SKIMMER – ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ
Το εξάρτημα αυτό επιβάλλει την διατήρηση της στάθμης του νερού στο επίπεδο των 5 – 10 εκατοστών κάτω από το χείλος της πισίνας.
Το σύστημα επιφανειακού καθαρισμού με Σκίμμερ είναι το απλούστερο και το οικονομικότερο στην εφαρμογή του, αφορά δε κυρίως ιδιωτικές πισίνες, ενώ επιτρέπεται η εφαρμογή του και σε μικρές δημόσιες πισίνες με επιφάνεια έως 200m2.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ
Το επιφανειακό νερό περιέχει τη περισσότερη μόλυνση και είναι το νερό που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος και της μύτης. Η όσο το δυνατόν συντομότερη ανανέωση αυτού του όγκου του νερού και η τροφοδότηση του στο σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης είναι απολύτως αναγκαία για πισίνες με μεγάλα φορτία μόλυνσης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σε μεγάλες δημόσιες πισίνες είναι πολύ δύσκολο να έχουμε εύκολη και σωστή απομάκρυνση των επιφανειακών ρύπων μέσω Σκίμμερ. Για το λόγο αυτό η επιλογή του συστήματος της υπερχείλισης για αυτές είναι αναγκαστική.
Είναι καλό να αναφέρουμε επίσης, ότι στη περίπτωση των skimmer το νερό κατά την επιστροφή του στη πισίνα, μετά τη φίλτρανση και απολύμανση, και προκειμένου να οδηγηθεί προς αυτά, κινείται οριζόντια, ενώ στη περίπτωση της υπερχείλισης κινείται από κάτω προς τα επάνω με συνεχή ανανέωση του επιφανειακού νερού σε όλη την περίμετρο της πισίνας και όχι μόνο στην περιοχή των Σκίμμερ.
Εάν θέλουμε λοιπόν να συγκρίνουμε τα δύο συστήματα, είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα της υπερχείλισης είναι καλύτερο από αυτό του Σκίμμερ, ιδιαίτερα για Δημόσιες πισίνες με μεγάλα φορτία μόλυνσης.
Ξεκάθαρο είναι ακόμη ότι είναι πολύ καλύτερο και το αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει το σύστημα υπερχείλισης, με τις διάφορες εναλλακτικές μορφές υλοποίησης του ( που θα αναφέρουμε στην συνέχεια).
Η χρησιμοποίηση του Σκίμμερ βέβαια είναι πολύ ποιο απλή και οικονομική λύση, ιδανική για μικρές ιδιωτικές πισίνες με οικογενειακά φορτία μόλυνσης.
ΠΙΣΙΝΕΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Όμως είναι καλό και απαραίτητο αποφασίζοντας το σύστημα της υπερχείλισης να γνωρίζουμε και τις τεχνικές λεπτομέρειες που το συνοδεύουν. Επιτρέψτε μας λοιπόν να τις αναφέρουμε και δώστε τους την πρέπουσα σημασία :
- Πισίνες υπερχείλισης -Αρχικά απαιτείται η αφάνταστα ακριβής εφαρμογή του χείλους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη στάθμη του νερού, σχεδόν με ακρίβεια χιλιοστού, ώστε να έχουμε ομοιόμορφη υπερχείλιση σε όλο το μήκος της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ειδικούς τεχνίτες και αύξηση κοστολογίου.
- Η λειτουργία του συστήματος υπερχείλισης απαιτεί την κατασκευή πρόσθετης κλειστής ή ανοικτής δεξαμενής νερού για τη συλλογή του νερού από την υπερχείλιση μέσω της βαρύτητας, πριν αυτό οδηγηθεί με τη βοήθεια της αντλίας στο σύστημα φίλτρανσης.
Το μέγεθος αυτής της δεξαμενής εξαρτάται από το τύπο της υπερχείλισης και τον όγκο του νερού της πισίνας που θα χρειαστεί να υποδέχεται, ώστε θα πρέπει να είναι ανάλογα μεγάλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρισμός της δεξαμενής υπερχείλισης στον οποίο συνήθως δίνεται λιγότερη σημασία είναι μια διαδικασία που εάν την αμελήσετε, σίγουρα θα προσθέσει προβλήματα στη γενικότερη φροντίδα της πισίνας. - Επίσης, αξίζει να αναλογιστείτε το πώς θα καθαρίζεται το κανάλι υπερχείλισης στον τύπο που θα επιλέξετε.
- Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λειτουργία της υπερχείλισης απαιτεί πρόσθετους αυτοματισμούς και συστήματα προστασίας, για καταστάσεις που συχνά συμβαίνουν κατά τη λειτουργία της πισίνας.
Όλα αυτά ασφαλώς δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση την υπεροχή του συστήματος της υπερχείλισης έναντι του Σκίμμερ, ως προς το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και ως προς το αποτέλεσμα καθαρισμού του επιφανειακού νερού της πισίνας.
Πισίνες υπερχείλισης – Τέλος θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τους εναλλακτικούς τύπους υπερχείλισης για να σχηματίσετε μια καλύτερη εικόνα και για να μπορείτε να αποφασίσετε ποιος είναι εκείνος που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση.
ΠΙΣΙΝΕΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ – ΤΥΠΟΙ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ
INFINITY (Άπειρο)
Θεαματικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα
Η πισίνα με αυτό τον τύπο υπερχείλισης, είναι η πρόταση για όσες κατασκευές πισίνας υπάρχει η δυνατότητα οπτικής συνέχειας του νερού, προς θάλασσα ή ουρανό. Η στάθμη του νερού φθάνει στο χείλος του τοιχώματος και στη συνέχεια πέφτει με τη βαρύτητα σε μια δεξαμενή ( δεξαμενή υπερχείλισης). Η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί πέρα από την αίσθηση συνέχειας του νερού προς το άπειρο, και ένα θεαματικό καταρράκτη, στην συγκεκριμένη πλευρά.
ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΧΕΙΛΟΣ
Απαλή Αισθητική
Σε αυτό το τύπο υπερχείλισης με μηδενικό χείλος, το νερό καλύπτει το τοιχίο της πισίνας και στη συνέχεια μέσω βαρύτητας πέφτει σε μια μικρή σχισμή που υπάρχει σε όλη τη περίμετρο της πισίνας. Στην συνέχεια το νερό οδηγείται μέσω καναλιού που υπάρχει κάτω από τη σχισμή αυτή στη δεξαμενή υπερχείλισης.
Σίγουρα προσφέρει ένα όμορφο οπτικό εφέ.
ΚΑΛΥΜΕΝΗ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ
Καθαρός πρωτότυπος σχεδιασμός
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ
Κλασσικό αποτέλεσμα
ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ
Εξαιρετικά ειδική
Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι ειδικές προκάτ πισίνες Hydrous, για μικρούς και δύσκολους χώρους, προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας συστήματος συλλογής του επιφανειακού νερού με καταρράκτη ή υπερχείλιση σε όλες ή μερικές πλευρές τους.