Υπεριώδεις ακτίνες με Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου το γνωρίζουμε σαν τοπικό αντισηπτικό. Το γνωστό μας οξυζενέ. Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό που μπορεί να συνδυαστεί με τις υπεριώδεις ακτίνες σε μια αποδοτική διαδικασία απολύμανσης του νερού πισίνας.
Το σύστημα απολύμανσης που συνδυάζει το υπεροξείδιο του υδρογόνου με την υπεριώδη ακτινοβολία επιτρέπει την εξάλειψη της χρήσης του χλωρίου στην πισίνα ή τις μικροπισίνες υδροθεραπείας και spas, καθώς και σε άτομα που είναι αλλεργικά στα συνήθη χημικά της πισίνας όπου και ο συνδυασμός αυτός είναι περισσότερο δημοφιλής.
Η συνηθέστερη ποιότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου που χρησιμοποιείτε σε αυτό τον συνδυασμό είναι αυτή του 35% αν και μερικοί χρησιμοποιούν αυτήν του 50%, ενώ η συγκέντρωση του 3% είναι αυτή που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Ισχυρότερο από το χλώριο… αλλά και ασθενέστερο
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ισχυρό οξειδωτικό που σημαίνει ότι μπορεί να διασπάσει ρύπους και οργανική ύλη. Όταν προστίθεται στο νερό, αντιδρά με ρύπους και μικροοργανισμούς βοηθώντας στην διαύγεια του. Αποσυντίθεται δε σε νερό και οξυγόνο, χωρίς να αφήνει επιβλαβή κατάλοιπα, ώστε το καθιστά μια ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς τους κολυμβητές και το περιβάλλον.
Στον τομέα της οξείδωσης είναι στην πραγματικότητα 30% πιο ισχυρό από το χλώριο.
Αλλά όταν πρόκειται για απολύμανση, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, από μόνο του, είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Η μικρότερη απολυμαντική του απόδοση είναι αυτή που κάνει αναγκαία την παράλληλη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ως κυρίαρχη απολυμαντική δράση. Έτσι ο συνδυασμός τους αποκτά την απαιτούμενη ισχύ ώστε να είναι πολύ αποτελεσματικός.
Άλλωστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου αντιδρά άμεσα κα αποσυντίθεται γρήγορα. Η ιδιότητα της γρήγορης αυτής δράσης του είναι που καθιστά αναγκαία την συχνή παρακολούθηση του επιπέδου του στο νερό και την σταθερή δοσολογία του.
Με βάση τα παραπάνω, η υπεριώδης ακτινοβολία σε συνδυασμό με το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος, στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων, στην καταστροφή της οργανικής ύλης και στη βελτίωση της διαύγειας του νερού της πισίνας.
Υπεριώδεις ακτίνες
Η τοποθέτηση στο κύκλωμα κυκλοφορίας του νερού της πισίνας, ενός συστήματος υπεριωδών ακτινών, λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά έναντι των ρύπων της πισίνας και ιδιαίτερα κατά των ανθεκτικών παθογόνων έναντι του χλωρίου.
Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας
Βέβαια η υπεριώδης ακτινοβολία δεν δημιουργεί από μόνη της διαρκή απολυμαντική ισχύ στο νερό της πισίνας, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασία για τους κολυμβητές.
Συνέργεια του υπεριώδους φωτός και υπεροξειδίου του υδρογόνου
Η ταυτόχρονη, λοιπόν, παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου σε πισίνα που έχει εγκατεστημένο σύστημα υπεριώδους ακτινοβολίας συντελεί σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ικανότητα καταστροφής των παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς η παρουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο νερό της πισίνας εξασφαλίζει παράλληλα και την αναγκαία διάρκεια στην απολυμαντική των ισχύ.
Με βάση τα παραπάνω, η υπεριώδης ακτινοβολία σε συνδυασμό με το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος, στον διαρκή έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων, στην καταστροφή της οργανικής ύλης και στη βελτίωση της διαύγειας του νερού της πισίνας
Συμπερασματικά
Η χρήση του συστήματος απολύμανσης υπεριωδών ακτινών και υπεροξειδίου υδρογόνου συνιστάται σε περιπτώσεις μικρού όγκου νερού (spas), παρά σε μεγαλύτερες πισίνες, καθώς οι ποσότητες του υπεροξειδίου που απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερες και ποιο συχνές.
Βέβαια το σύστημα αυτό μπορεί να προσφέρει ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο φιλικό περιβάλλον κολύμβησης. Απαιτεί όμως τακτική παρακολούθηση και συντήρηση, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση σωστής λειτουργίας του.
Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου
- Η αρχική συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Η τιμή της οποίας θα πρέπει να είναι από 35-50ppm ώστε απαιτείται συχνός έλεγχος για ασφάλεια των κολυμβητών και της εγκατάστασης.
- Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας και ο χρόνος έκθεση. Συνεπώς είναι απαραίτητος ο σωστός υπολογισμός της ισχύος αυτών των μηχανημάτων καθώς η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης εξαρτάται πολύ από την σωστή λειτουργία τους.
- Η ποιότητα του νερού. Είναι απαραίτητη η σωστή κυκλοφορία και φίλτρανση του νερού, καθώς υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και θολότητας μπορούν να μειώσουν τη διείσδυση του υπεριώδους φωτός και να μειώσουν τόσο την απόδοση του συστήματος UV, όσο και του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
- Η επιμελής συντήρηση του συστήματος UV. Απαιτείται τακτική φροντίδα που περιλαμβάνει τον καθαρισμό του χιτωνίου χαλαζία της λάμπας UV, και την αντικατάσταση της όταν είναι απαραίτητο για την διατήρηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.